Görögországban, Olaszországban és vagy Spanyolországban, már sok-sok évvel ezelőtt megismerték jótékony hatásait az olíva olajnak:
- Csökkenti a vér magas koleszterinszintjét
- segít szív- és érrendszeri problémákon
- csökkenti a székrekedést
- kiválóan alkalmazható gyomorpanaszokra
- ápolja száraz bőrt és csökkenti a terhességi csíkokat
Az olajfa történetesen Ázsiából ered, azonban már több ezer éve a mediterrán országokban is termesztik. Az olajfa terméséből az olajbogyóból állítják elő az olívaolajat. Ezekben az országokban, ahol termesztenek olívaolajat sokkal kisebb a szív- és érrendszeri betegség a fogyasztásának köszönhetően.
Az olívaolajban lévő növényi nyálka segíti az emésztőrendszer működését. Az őseink is használtak már olívaolajat a sebek gyógyítására. Ma már mindenki tudja, hogy remek hidratáló anyag és egyéb bőrproblémákra is kiválóan alkalmazható.
Az olaj kiválasztásnál fontos megfelelő minőségű olajat választani, az extra szűz a legtökéletesebb. Ezeket frissen szedett olajbogyóból hidegen préselik és ez a legfinomabb.